ZIMNA PLAZMA – nietermiczna technologia do konkretnych zastosowań w przemyśle mięsnym
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
20
Lista 2023
Status: | |
Warianty tytułu: |
Cold plasma – non-thermal technology for specific applications in the meat industry
|
Autorzy: | Starek-Wójcicka Agnieszka, Pawłat Joanna |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2023 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 9 |
Strony: | 16 - 18 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | NIE |
Abstrakty: | polski | angielski |
Przemysł mięsny wdraża nowe, nietermiczne technologie przetwarzania żywności. Zimna plazma jest jedną z takich obiecujących niskotemperaturowych metod obróbki, która wykorzystuje naładowane, wysoce reaktywne cząstki i szereg towarzyszących generowaniu plazmy czynników do dezaktywacji mikroorganizmów zanieczyszczających mięso i produkty z niego wytworzone. | |
The meat industry is implementing new, non-thermal food processing technologies. Cold plasma is one of such promising low-temperature treatment methods that uses charged, highly reactive species and plasma-generation related factors to inactivate microorganisms contaminating meat and meat products. |