Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
20
Lista 2023
Status:
Warianty tytułu:
Cold plasma – non-thermal technology for specific applications in the meat industry
Autorzy: Starek-Wójcicka Agnieszka, Pawłat Joanna
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2023
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 9
Strony: 16 - 18
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
Przemysł mięsny wdraża nowe, nietermiczne technologie przetwarzania żywności. Zimna plazma jest jedną z takich obiecujących niskotemperaturowych metod obróbki, która wykorzystuje naładowane, wysoce reaktywne cząstki i szereg towarzyszących generowaniu plazmy czynników do dezaktywacji mikroorganizmów zanieczyszczających mięso i produkty z niego wytworzone.
The meat industry is implementing new, non-thermal food processing technologies. Cold plasma is one of such promising low-temperature treatment methods that uses charged, highly reactive species and plasma-generation related factors to inactivate microorganisms contaminating meat and meat products.