Wybór punktów krytycznych w systemie HACCP
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
5
Lista B
Status: | |
Autorzy: | Przystupa Krzysztof |
Rok wydania: | 2013 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 8 |
Strony: | 42 - 46 |
Bazy: | Polindex | BazTech | Index Copernicus |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Abstrakty: | polski |
W ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowującej polskie prawo żywnościowe do prawodawstwa Unii Europejskiej przewidziano obowiązek wdrożenia systemu HACCP w zakładach prowadzących działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością. System HACCP został jasno zdefiniowany. W ten sposób zobowiązano przedsiębiorców do stosowania dość trudnych formalnych wymagań. Obecnie organy kontrolne sprawdzają stopień zaawansowania wdrożenia systemu, a nie tylko samej dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej. Ponieważ pełne wprowadzenie systemu HACCP jest dla małej firmy trudne i uciążliwe, zwłaszcza w zakresie analizy zagrożeń i wyboru CCP, w artykule opisano naukową metodę w prosty sposób rozwiązującą ten problem. Zwrócono zwłaszcza uwagę na wybór krytycznych punktów kontroli pozwalający na zmniejszenie częstotliwości odnawiania dokumentacji ustanowienia CCP. Przy praktycznym wdrażaniu systemu HACCP, zgodnie z doświadczeniem autora, optymalnie należy zastosować zalecenia Kodeksu Żywnościowego poprzez zastosowanie dwunastu zasad. Sekwencja dwunastu zasad składa się z następujących kroków: ..Zdefiniowanie zakresu stosowania systemu HACCP. ..Utworzenie zespołu HACCP. ..Opisanie produktu wraz z określeniem przewidywanego sposobu użycia. ..Opracowanie schematu procesu technologicznego. ..Weryfikacja schematu procesu technologicznego w praktyce. ..Sporządzenie listy wszystkich ewentualnych zagrożeń związanych z każdym etapem produkcji oraz listy wszelkich środków kontroli danego zagrożenia. ..Określenie krytycznych punktów kontroli. ..Określenie celów i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego. ..Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego. ..Ustalenie działań korygujących. ..Ustalenie procedur weryfikacji. ..Prowadzenie dokumentacji i zapisów. Należy podkreślić, że nawet gdy firma jest mała lub bardzo mała albo gdy przedsiębiorca z uzasadnionych powodów nie może zbudować własnego syst[...] |