Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2023
Status:
Autorzy: Sasimowski Emil, Majewski Łukasz, Grochowicz Marta
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2023
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 21
Wolumen/Tom: 16
Numer artykułu: 6843
Strony: 1 - 16
Impact Factor: 3,1
Web of Science® Times Cited: 2
Scopus® Cytowania: 2
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 25 października 2023
Abstrakty: angielski
This paper presents the results of a study investigating the biodegradation of poly(butylene succinate) (PBS)/wheat bran (WB) biocomposites. Injection mouldings were subjected to biodegra- dation in compost-filled bioreactors under controlled humidity and temperature conditions. The effects of composting time (14, 42 and 70 days) and WB mass content (10%, 30% and 50% wt.) on the structural and thermal properties of the samples were investigated. Measurements were made by infrared spectral analysis, scanning electron microscopy, differential scanning calorimetry, thermogravimetric analysis, and gel permeation chromatography. Results demonstrated that both the thermal and structural properties of the samples depended greatly on the biodegradation time. Specifically, their crystallinity degree increased significantly while molecular mass sharply decreased with biodegradation time, whereas their thermal resistance only showed a slight increase. This resulted from enzymatic hydrolysis that led to the breakdown of ester bonds in polymer chains. It was also found that a higher WB content led to a higher mass loss in the biocomposite samples during biodegradation and affected their post-biodegradation properties. A higher bran content increased the degree of crystallinity of the biocomposite samples but reduced their thermal resistance and molecular mass.