Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

MNiSW
5
Lista B
Status:
Warianty tytułu:
Analysis of surface temperature distribution in the area between extrusion die and calibrator
Autorzy: Klepka Tomasz, Samujło Bronisław
Rok wydania: 2013
Wersja dokumentu: Drukowana
Język: polski
Numer czasopisma: 3
Strony: 191 - 194
Bazy: BazTech
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
W artykule przedstawiono badania dotyczące monitorowania i kontroli zjawisk cieplnych w procesie wytłaczania z wykorzystaniem skanera termowizyjnego. Temperaturę powierzchni wytłoczyny badano podczas procesu wytłaczania przy zmianie odległości kalibratora względem głowicy wytłaczarskiej. Wykazano, że w wyniku odpowiedniej odległości ustawienia kalibratora względem głowicy wytaczarskiej, możliwe jest uzyskanie zmiany warunków cieplnych w wytłoczynie. Uzyskany zakres zmian wartości temperatury może skutkować poprawą przebiegu procesu w rozważnym obszarze linii technologicznej, szczególnie przy wytwarzaniu wytworów o kształtach złożonych o małych grubościach ścianek.
The article presents a study on monitoring and control of hest phenomena using thermal imaging scanner. During the extrusion process extrudate surface of temperature values was studies by changing the distance between the calibrator and extrusion die. The results of the research shows that the correct distance setting of the calibrator and extrusion die enables changes in thermal conditions in the extrudate. Obtained range of temperaturę changes may improve the process course in the analyzed area of the technological line, particularly during manufactured of the complex shapes products with thin all thicknesses