Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
80
Poziom I
Status:
Warianty tytułu:
From monastery to brewery. Place history and transformation of the possession at 15 Bernardyńska Street in Lublin
Autorzy: Janus Krzysztof
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2023
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Liczba stron: 227
Miejsce wydania: Lublin
Wydawnictwo: Politechnika Lubelska
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte repozytorium
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 22 grudnia 2023
Abstrakty: polski | angielski
Praca przedstawia skomplikowaną i bogatą historię zmian, jakie nastąpiły na terenie posesji przy ul. Bernardyńskiej 15 w Lublinie. Skupia się głównie na aspekcie historii i przekształceń architektonicznych w strukturze obiektów. Odnosi się również do kwestii własnościowych ukazanych w świetle ówczesnych realiów geopolitycznych i społecznych. Najstarsze zabudowania, jakie udało się odnaleźć w strukturze obiektu, pochodzą z XVII w. i związane są z dworem Mikołaja Sapiehy Pobożnego. Nie wiadomo, czy Mikołaj kiedykolwiek mieszkał w tym obiekcie, pewne jest jednak, że w 1661 r. ziemia ta przekazana została reformatom. Oni to w ciągu kilkudziesięciu lat zbudowali obszerny klasztor z przylegającym do niego kościołem. Poza zabudowaniami zakon posiadał duży ogród i sad, a na terenach podmokłych niewielki staw. W niedużym przyklasztornym browarze zakonnicy warzyli piwo. Pod względem technologicznym reformaci szli z duchem czasu: np. w XVIII w. zaopatrywali kuchnię w bieżącą wodę za pomocą instalacji z rur miedzianych. W wyniku dużej nieprzychylności rządzących po 180 latach bracia zmuszeni zostali do sprzedaży swojej własności na rzecz Karola Vettera, który zaadaptował klasztor i kościół na browar. Dzięki zastosowaniu technologii dolnej fermentacji Vetter dorobił się znacznego majątku, co przez następne trzy pokolenia stawiało jego rodzinę wśród najbogatszych lublinian. Proces adaptacji i rozbudowy obiektu, rozpoczęty przez Karola Vettera, zakończył się w okresie powojennym, kiedy to zabudowano, rozbudowano, podbudowano lub nadbudowano niemalże każdą możliwą powierzchnię. Piwo było warzone w tym miejscu przez 160 lat, a zakończenie produkcji wynikało z przestarzałego systemu i tego, że pomieszczenia były przystosowane do technologii powstałej ponad 100 lat wcześniej. Ciekawostką jest fakt, że reformaci zaadaptowali – a wręcz wkomponowali – istniejący dwór w strukturę klasztoru bez jego wyburzenia. Podobnie postępował Vetter: zachował większość istniejących zabudowań, ich układ, wnętrza itp. W większości przypadków wprowadzał jedynie modyfikacje, takie jak nowe kondygnacje w kościele. Dzięki umieszczeniu pod sklepieniem kościoła magazynu słodu do dziś dotrwała kompletna polichromia łuku tęczowego. Obecnie teren użytkowany jest przez browar Perła. W budynkach znajdują się przede wszystkim pomieszczenia biurowe, mieszkalne, hotel, restauracja, a na terenach zielonych odbywają się koncerty i wydarzenia kulturalne
The work presents a difficult and rich history of changes that took place on the possession of Bernardyńska 15 in Lublin. It focuses mainly on the aspect of history and architectural transformations in the objects structure. It also refers to ownership issues in the light of the geo-political and social realities of the time. The oldest buildings that have been found in the structure of the building come from the 17th century and are connected with the manor house of Mikołaj Sapieha. It is not known whether he lived in this building at all, but it is known that in 1661 the land was handed over to the reformers. They built a spacious monastery with church over the course of several dozen years. The convent, apart from buildings, had a large garden, an orchard and a small pond. They also brewed their beer in a small monastery brewery. In terms of technology, the reformers followed the times, in the 18th century they had, among other things, running water brought to the kitchen by means of copper pipes. Due to the great hostility of the government, after 180 years, the monks were forced to sell their property to Karol Vetter, who converted the monastery and church into a brewery. Thanks to the use of bottom fermentation technology, he made a considerable fortune, which for the next three generations placed his family among the richest inhabitants of Lublin. The process of adaptation and expansion of the facility started by Vetter ended in the post- -war period, when almost every conceivable surface was built, extended, raised or extended. Beer was brewed in this place for 160 years, and the end of production was due to the outdated system and rooms adapted to the technology developed over 100 years earlier. An interesting fact is that the Reformers adapted and even incorporated the existing manor into the structure of the monastery, without demolishing it. Vetter acted in a similar way, keeping most of the existing buildings, their layout, interiors, etc. In most cases, he only introduced modifications like new storeys in the church, and thanks to the introduction of the malt warehouse, the complete polychrome of the rainbow arch has survived to this day. Currently, the area is used by the Perła brewery, but it mainly houses office and residential premises, a hotel, a restaurant, and concerts and cultural events are held in the green areas