Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
70
Lista 2024
Status:
Autorzy: Flieger Jolanta, Pasieczna-Patkowska Sylwia, Żuk Natalia, Panek Rafał, Korona-Głowniak Izabela, Suśniak Katarzyna, Pizoń Magdalena, Franus Wojciech
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2024
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 2
Wolumen/Tom: 13
Numer artykułu: 111
Strony: 1 - 20
Impact Factor: 4,3
Web of Science® Times Cited: 5
Scopus® Cytowania: 5
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 23 stycznia 2024
Abstrakty: angielski
Iron oxide nanoparticles (IONPs) have many practical applications, ranging from environmental protection to biomedicine. IONPs are being investigated due to their high potential for antimicrobial activity and lack of toxicity to humans. However, the biological activity of IONPs is not uniform and depends on the synthesis conditions, which affect the shape, size and surface modification. The aim of this work is to synthesise IONPs using a mixed method, i.e., chemical co-precipitation combined with biogenic surface modification, using extracts from spent hops (Humulus lupulus L.) obtained as waste product from supercritical carbon dioxide hop extraction. Different extracts (water, dimethyl sulfoxide (DMSO), 80% ethanol, acetone, water) were further evaluated for antioxidant activity based on the silver nanoparticle antioxidant capacity (SNPAC), total phenolic content (TPC) and total flavonoid content (TFC). The IONPs were characterised via UV-vis spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM), energy-dispersive spectrometry (EDS) and Fourier-transform infrared (FT-IR) spectroscopy. Spent hop extracts showed a high number of flavonoid compounds. The efficiency of the solvents used for the extraction can be classified as follows: DMSO > 80% ethanol > acetone > water. FT-IR/ATR spectra revealed the involvement of flavonoids such as xanthohumol and/or isoxanthohumol, bitter acids (i.e., humulones, lupulones) and proteins in the surface modification of the IONPs. SEM images showed a granular, spherical structure of the IONPs with diameters ranging from 81.16 to 142.5 nm. Surface modification with extracts generally weakened the activity of the IONPs against the tested Gram-positive and Gram-negative bacteria and yeasts by half. Only the modification of IONPs with DMSO extract improved their antibacterial properties against Gram-positive bacteria (Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Enterococcus faecalis, Bacillus cereus) from a MIC value of 2.5–10 mg/mL to 0.313–1.25 mg/mL.