Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2024
Status:
Autorzy: Lebiocka Magdalena, Montusiewicz Agnieszka, Szaja Aleksandra
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2024
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 9
Wolumen/Tom: 17
Numer artykułu: 2023
Strony: 1 - 12
Impact Factor: 3,0
Web of Science® Times Cited: 0
Scopus® Cytowania: 0
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: This research was supported by the Polish Ministry of Science and Higher Education [research funding FD-20/IS-6/036, FD-20/IS-6/023, and FD-20/IS-6/020].
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 25 kwietnia 2024
Abstrakty: angielski
This paper analyzes the effect of inlet pressure on the index of biodegradability of cavitated herbal waste (HW) following its suspension in mechanically treated wastewater (MTW) for further biological processes. Hydrodynamic cavitation (HC) was carried out at inlet pressures of 3.5, 5.0, and 7.0 bar. The BOD5/COD ratio increased by 30% between the 5th and 10th minutes of the process, with the inlet pressure amounting to 3.5 bar, which indicated increased biodegradability of HW. For the higher inlet pressures used, the value of the biodegradability index (BI) increased by 23% and 13% for 5.0 and 7.0 bar, respectively, after 60 min of the process. The value of COD as well as the VS, TS, TC and TOC concentrations dropped for each analyzed inlet pressure, which indicated that complex organic compounds were effectively destroyed. The highest disintegration degree (DDCOD) was achieved with an inlet pressure of 3.5 bar. SEM analysis was performed to analyze the changing morphological structure of the HW. It was proven that the structural morphology of the herbal waste was significantly influenced by hydrodynamic cavitation, which could affect subsequent biological processing.