Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2024
Status:
Autorzy: Szabelski Jakub, Karpiński Robert
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2024
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 9
Wolumen/Tom: 15
Numer artykułu: 273
Strony: 1 - 14
Impact Factor: 5,0
Web of Science® Times Cited: 0
Scopus® Cytowania: 0
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 20 września 2024
Abstrakty: angielski
Surgical sutures play a crucial role in wound closure, facilitating the tissue-healing process across various fields of medicine. The objective of this study was to analyse the impact of seasoning time during the initial days/weeks of seasoning in Ringer’s solution on the mechanical properties of five commercial absorbable sutures: SafilQuick+®, Novosyn®, MonosynQuick®, Monosyn® and Monoplus®, each with different absorption periods. The results demonstrated that the SafilQuick+ and MonosynQuick sutures lost strength within 9–12 days, as evidenced by statistically significant changes in tensile strength. In contrast, the Novosyn and Monoplus sutures did not exhibit significant changes in strength during the study period. Statistical analysis confirmed significant differences in the behaviour of the individual sutures, highlighting the importance of selecting appropriate suture material in the context of the specific medical procedure.