Najnowsze postępy w zastosowaniu technologii zimnej plazmy w żywności pochodzenia zwierzęcego
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
20
Lista 2024
| Status: | |
| Warianty tytułu: |
Recent advances in the application of cold plasma technology in food of animal origin
|
| Autorzy: | Starek-Wójcicka Agnieszka, Pawłat Joanna |
| Dyscypliny: | |
| Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
| Rok wydania: | 2024 |
| Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
| Język: | polski |
| Numer czasopisma: | 5 |
| Numer artykułu: | 148727 |
| Efekt badań statutowych | NIE |
| Materiał konferencyjny: | NIE |
| Publikacja OA: | NIE |
| Abstrakty: | polski | angielski |
| Rosnące zapotrzebowanie konsumentów na zrównoważoną produkcję żywności, a także świeże, zdrowe i bezpieczne wyroby spożywcze doprowadziło do opracowania nowych metod obróbki. Zimna plazma stała się w ostatnim czasie przedmiotem dużego zainteresowania przemysłu mięsnego ze względu na jej potencjał zwiększania bezpieczeństwa mikrobiologicznego mięsa i jego przetworów przy jednoczesnym zachowaniu ich jakości i wartości odżywczej. | |
| The growing consumer demand for sustainable food production, including fresh, healthy and safe food products, has led to the development of new processing methods. Cold plasma has recently become the subject of great interest in the meat industry due to its potential to increase the microbiological safety of meat and its products while maintaining their quality and nutritional value. |