Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
20
Lista 2024
Status:
Warianty tytułu:
Recent advances in the application of cold plasma technology in food of animal origin
Autorzy: Starek-Wójcicka Agnieszka, Pawłat Joanna
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2024
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 5
Numer artykułu: 148727
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
Rosnące zapotrzebowanie konsumentów na zrównoważoną produkcję żywności, a także świeże, zdrowe i bezpieczne wyroby spożywcze doprowadziło do opracowania nowych metod obróbki. Zimna plazma stała się w ostatnim czasie przedmiotem dużego zainteresowania przemysłu mięsnego ze względu na jej potencjał zwiększania bezpieczeństwa mikrobiologicznego mięsa i jego przetworów przy jednoczesnym zachowaniu ich jakości i wartości odżywczej.
The growing consumer demand for sustainable food production, including fresh, healthy and safe food products, has led to the development of new processing methods. Cold plasma has recently become the subject of great interest in the meat industry due to its potential to increase the microbiological safety of meat and its products while maintaining their quality and nutritional value.