Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2024
Status:
Autorzy: Osmólska Emilia, Starek-Wójcicka Agnieszka, Sagan Agnieszka, Terebun Piotr, Pawłat Joanna
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2024
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 3
Wolumen/Tom: 14
Numer artykułu: 1263
Strony: 1 - 15
Impact Factor: 2,5
Web of Science® Times Cited: 2
Scopus® Cytowania: 1
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: This research was founded from ZUL (the Union of Lublin Universities) “INTERPROJEKT” grant no. INT/002/2023/II-N and the University of Life Sciences in Lublin
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 2 lutego 2024
Abstrakty: angielski
The aim of the study was to investigate the effect of cold atmospheric plasma (CAP) and sumac powder (Rhus coriaria L.) on the pH, total soluble solids, color, content of phytochemicals (carotenoids and polyphenols), and microbiological quality of freshly pressed carrot juice. Experiments were carried out with sumac powder concentrations of 0.5 and 3%, which were added before or after 20 min plasma treatment using a gliding arc reactor. The combination of CAP and 3% sumac powder resulted in very effective microbial reduction (to an undetectable level on each day of testing). These juices were characterized by an extended microbiological shelf life of up to 72 h. Additionally, the juice which was first enriched with 3% sumac and then treated with cold plasma, even on the last day of testing, contained 34.36 mg/100 mL of polyphenols and 3.49 mg/100 g more carotenoids than the control samples. The total effect of the application of these method is highly important for the improvement of the quality and safety of carrot juice.