Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2024
Status:
Autorzy: Doluk Elżbieta, Rudawska Anna, Legutko Stanisław
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2025
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 18
Numer artykułu: 206
Strony: 1 - 16
Impact Factor: 3,2
Web of Science® Times Cited: 2
Scopus® Cytowania: 2
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 6 stycznia 2025
Abstrakty: angielski
A multilayer structure is a type of construction consisting of outer layers and a core, which is mainly characterized by high strength and specific stiffness, as well as the ability to dampen vibration and sound. This structure combines the high strength of traditional materials (mainly metals) and composites. Currently, sandwich structures in any configurations (types of core) are one of the main directions of technology develop- ment and research. This paper evaluates the surface quality of II- and III-layer sandwich structures that are a combination of aluminum alloy and CFRP (Carbon Fiber-Reinforced Polymer) after the machining. The effect of depth of cut (ae) on the surface roughness of the II- and III-layer sandwich structures after the milling process was investigated. The surface homogeneity was also investigated. It was expressed by the IRa and IRz surface homogeneity indices formed from the Ra and Rz surface roughness parameters measured separately for each layer of the materials forming the sandwich structure. It was noted that the lowest surface roughness (Ra = 0.03 μm and Rz = 0.20 μm) was obtained after the milling of the II-layer sandwich structure using ae = 0.5 mm, while the highest was obtained for the III-layer structure and ae = 1.0 mm (Ra = 1.73 μm) and ae = 0.5 mm (Rz = 10.98 μm). The most homogeneous surfaces were observed after machining of the II-layer structure and using the depth of cut ae = 2.0 mm (IRa = 0.28 and IRz = 0.06), while the least homoge- neous surfaces were obtained after milling of the III-layer structure and the depths of cut ae = 0.5 mm (IRa = 0.64) and ae = 2.0 mm (IRz = 0.78). The obtained results may be relevant to surface engineering and combining hybrid sandwich structures with other materials.