Współczesne opakowania dla przemysłu żywnościowego
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
4
Lista B
Status: | |
Autorzy: | Sykut Barbara, Kowalik Konrad, Droździel Paweł |
Rok wydania: | 2013 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 3 |
Wolumen/Tom: | 10 |
Strony: | 114 - 121 |
Bazy: | BazEkon | AGRO | Index Copernicus |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Otwarte czasopismo |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Abstrakty: | polski | angielski |
W artykule przedstawiono opakowania, które pozwalają utrzymać jakość pakowanego produktu, a także są łatwe pod względem technologii ich produkcji. Postęp w tym zakresie jest coraz większy i dotyczy opakowań aktywnych i inteligentnych. Zastosowanie takich opakowań powoduje m.in. przedłużenie przydatności artykułów spożywczych do spożycia oraz może wpływać na ich marketingową atrakcyjność. Stymuluje to doskonalenie chemicznych, fizycznych i mechanicznych właściwości materiałów opakowaniowych stosowanych do produkcji opakowań, w tym przede wszystkim opakowań nowej generacji. Współczesne opakowania nie tylko chronią produkt przed czynnikami zewnętrznymi, ale mają również wiele innych zadań. | |
The aim of this paper is o presnt contemporary progress in the development of the packing materials, construction of packages, packing technology as well as the recent innovation applied in the packaging of plant and animal origin fod products both unprocessed and processed of such a great variety of the ready-to-eat dishes i.e.so called convenience food products. Progress in the area of pakaging and materials used is permanently increasing and concerns, among other solutions, active and intelligent packaging. The use of such material and the relevant technology are also contributing to the increase of their attractiveness. This targets are stimulating improvements and inventions of th better properties of packaging materials and packaging. They tend towards better stability of food using new packaging generation. Modern packaging not only protects from external factors, but also fulfills many other tasks. Both producers and consumers place high demands on the emergence of new packaging. |