Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
4
Lista B
Status:
Autorzy: Sykut Barbara, Kowalik Konrad, Droździel Paweł
Rok wydania: 2013
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 3
Wolumen/Tom: 10
Strony: 114 - 121
Bazy: BazEkon | AGRO | Index Copernicus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Abstrakty: polski | angielski
W artykule przedstawiono opakowania, które pozwalają utrzymać jakość pakowanego produktu, a także są łatwe pod względem technologii ich produkcji. Postęp w tym zakresie jest coraz większy i dotyczy opakowań aktywnych i inteligentnych. Zastosowanie takich opakowań powoduje m.in. przedłużenie przydatności artykułów spożywczych do spożycia oraz może wpływać na ich marketingową atrakcyjność. Stymuluje to doskonalenie chemicznych, fizycznych i mechanicznych właściwości materiałów opakowaniowych stosowanych do produkcji opakowań, w tym przede wszystkim opakowań nowej generacji. Współczesne opakowania nie tylko chronią produkt przed czynnikami zewnętrznymi, ale mają również wiele innych zadań.
The aim of this paper is o presnt contemporary progress in the development of the packing materials, construction of packages, packing technology as well as the recent innovation applied in the packaging of plant and animal origin fod products both unprocessed and processed of such a great variety of the ready-to-eat dishes i.e.so called convenience food products. Progress in the area of pakaging and materials used is permanently increasing and concerns, among other solutions, active and intelligent packaging. The use of such material and the relevant technology are also contributing to the increase of their attractiveness. This targets are stimulating improvements and inventions of th better properties of packaging materials and packaging. They tend towards better stability of food using new packaging generation. Modern packaging not only protects from external factors, but also fulfills many other tasks. Both producers and consumers place high demands on the emergence of new packaging.