Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
70
Lista 2024
Status:
Warianty tytułu:
Effect of plasma treatment with a gliding arc reactor on sulfite-free wine
Autorzy: Terebun Piotr, Starek-Wójcicka Agnieszka, Krajewska Marta, Kwiatkowski Michał, Zarzeczny Dawid, Pawłat Joanna
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2025
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 101
Strony: 8 - 12
Impact Factor: 0,4
Scopus® Cytowania: 0
Bazy: Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: Badanie zostało sfinansowane w całości przez Narodowe Centrum Nauki, nr grantu 2022/06/X/ST8/01346.
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 6 stycznia 2025
Abstrakty: polski | angielski
W pracy przedstawiono wpływ obróbki plazmowej pod ciśnieniem atmosferycznym na wino bez dodatków siarczynów z użyciem powietrza i azotu jako gazu roboczego. Użycie miniaturowego reaktora ze ślizgającym się łukiem elektrycznym pozwoliło na znaczne ograniczenie tlenowych mikroorganizmów mezofilnych, bez zmniejszenia pożądanej ilości antocyjanów.
The paper presents the effect of plasma treatment at atmospheric pressure on wine without sulphite additions using air and nitrogen as the working gas. The use of a miniature sliding arc reactor allowed for a significant reduction in aerobic mesophilic microorganisms, without reducing the desired amount of anthocyanins.