Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2024
Status:
Autorzy: Domoń Andżelika, Kowalska Beata, Papciak Dorota, Wojtaś Edyta
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2025
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Wolumen/Tom: 332
Numer artykułu: 101130
Strony: 1 - 7
Impact Factor: 1,0
Web of Science® Times Cited: 0
Scopus® Cytowania: 1
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 18 marca 2025
Abstrakty: angielski
The study involved monitoring tap water quality in a selected distribution system of 150 kilometers. The study aimed to identify changes in tap water quality during transport to the consumer's tap. As part of the monitoring, the physicochemical quality of water (including the content of metals such as Zn, Fe, Mn, Ni, Cr, Cd, Cu, Pb) was assessed and the stability of the analyzed water was determined. Water quality was monitored at the outlet of the water treatment plant (WTP) and three collection points (POU). The results indicate that the water quality at each monitored point meets the standards for drinking water and its quality does not deteriorate during transport through the distribution system. The analyzed water was characterized by physical stability (turbidity <0.8 NTU) and chemical stability (the water had non-corrosive properties with a slight tendency to precipitate sediments), but it was not biologically stable (inorganic nitrogen > 0.2 mg N/L, phosphates > 0.01 mg P-PO4 3-/L and BDOC > 0.25 mg C/L). Bacteriological control of water did not reveal the presence of Escherichia coli. Higher concentrations of Zn, Ni, Cu, Cd, and Pb were observed in consumer taps than in WTP.