Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2024
Status:
Autorzy: Szaja Aleksandra, Montusiewicz Agnieszka, Cydzik-Kwiatkowska Agnieszka, Pasieczna-Patkowska Sylwia, Lebiocka Magdalena
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2025
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 5
Wolumen/Tom: 17
Numer artykułu: e70029
Strony: 1 - 16
Impact Factor: 4,1
Web of Science® Times Cited: 1
Scopus® Cytowania: 1
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: FD-20/IS-6/036, FD-20/IS-6/023, FD-20/IS-6/020
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 7 kwietnia 2025
Abstrakty: angielski
The presented research is focused on evaluating the influence of adding clinoptilolite (Z) on the multi-component co-digestion (AcoD) of sewage sludge (SS), citrus waste represented by orange peel (OP) and brewery spent grain (BSG). The experiments were conducted under mesophilic conditions at 37°C in batch mode; 7 series with differing feedstock configurations were per- formed. The positive effect of Z was shown in each configuration, most strongly with SS:OP:BSG:Z. The production of methane was enhanced by 81%, in comparison to the co-digestion of SS:OP:BSG without Z, reaching 362.4 mL CH4 /g volatile solids (VS). The kinetics was also improved as the methane production rate increased to a similar extent, amounting to 17.3 mL CH4 /g VS d. Moreover, it was observed that the lag phase was shortened and the contents of both limonene and phenols were reduced. The composition of the microbial communities was significantly altered by the addition of Z in AcoD of SS:OP and SS:OP:BSG. Therein, a unique microbiome structure with the highest percentage of unidentified sequences was found. The beneficial effect of Z was multifaceted and related to the reduction of the stress caused by the presence of limonene and phenols as well as the syntrophic relation between the microorganisms