Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
70
Lista 2024
Status:
Autorzy: Lokesh H. R., Kathyayani D., Mahesh B., Suhas P., Prasad C.S. Mahadeva, Rekha N. D., Sionkowska Alina, Gowda D. Channe, Klepka Tomasz
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2025
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: Pt 1
Wolumen/Tom: 349
Strony: 1 - 15
Impact Factor: 4,7
Web of Science® Times Cited: 0
Scopus® Cytowania: 0
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
The elastin-like polypentapeptide, poly(GVGVP), composed of valine (V), glycine (G), and proline (P), has been synthesized and investigated for its physicochemical characteristics in polymeric blends with chitosan. The structural, morphological, and intermolecular interactions between poly(GVGVP) and chitosan in both aqueous and solid phases at room temperature were investigated using viscometry, scanning electron microscopy (SEM), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), and X-ray diffraction (XRD). The thermal characteristics of the blends, including thermal stability and glass transition temperature (Tg), were assessed using thermogravimetric analysis (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC), individually. The blend combinations exhibited improved thermal stability compared to the distinct polymers. The results indicate strong intermolecular interactions between chitosan and the polypentapeptide in both aqueous and solid phases. Further, in vitro studies of various polypentapeptide–chitosan proportions demonstrated α-amylase inhibition, with IC50 values ranging from 9.1 and 5.8 μg, comparable to that of acarbose. Furthermore, this was verified by kinetic parameters (Km and Vmax) obtained from Michaelis–Menten and Lineweaver–Burk plots. These novel blends demonstrate the potential for expanding biomaterials with promising biomedical applications.