Audyt systemu jakości w przemyśle spożywczym
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
5
Lista B
Status: | |
Warianty tytułu: |
Auditing quality system in food production
|
Autorzy: | Przystupa Krzysztof |
Rok wydania: | 2014 |
Wersja dokumentu: | Drukowana |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 4 |
Wolumen/Tom: | 68 |
Strony: | 36 - 38 |
Bazy: | Polindex | BazTech | Index Copernicus |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | NIE |
Abstrakty: | polski |
Wieloletnie doświadczenie autora artykułu w analizie wdrażania systemów bezpieczeństwa HACCP wskazuje na stale występujące problemy w rozumieniu normy PN-EN ISO 22000:2006 „Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego”, określającej sposób wdrożenia i doskonalenia systemu zarządzania jakością HACCP. Główne problemy dotyczą procesu audytowania systemu HACCP, a zwłaszcza sposobu zarządzania programem audytów, przeprowadzania audytu, doboru pracownika wykonującego audyt. W artykule przedstawiono podstawowe zasady audytowania na podstawie praktycznych doświadczeń z zakładów młynarskich, piekarniczych i gastronomicznych. |