Wybrane aspekty transportu artykułów żywnościowych
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
10
Lista B
Status: | |
Warianty tytułu: |
Selected aspects of the transport of foodstuffs
|
Autorzy: | Nieoczym Aleksander, Falkowicz Katarzyna, Kubasáková Iveta, Poliaková Bibiána |
Rok wydania: | 2014 |
Wersja dokumentu: | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 3 |
Strony: | 4644 - 4651 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Abstrakty: | polski | angielski |
Przedstawiono w zarysie prawodawstwo międzynarodowe ATP oraz krajowe dotyczące przewozu żywności. Opisano obowiązki kierowcy, których bezwzględne spełnienie pozwoli na transport towarów w stanie zdatności do spożycia. Skupiono się na czynnościach dotyczących przygotowania pojazdu do załadunku, kontroli temperatury całym procesie transportowym oraz wskazano na sytuacje kiedy temperatura może ulec zmianie. Zamieszczono zalecenia techniczne dotyczące stanu pojazdu oraz jego badań. Opisano warunki ubezpieczenia towaru oraz przypadki kiedy ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania. | |
An international ATP legislation was outlined and domestic concerning the transport of the food. Duties were described for the driver, of which the ruthless fulfilment will permit the fitness for human consumption the transportation of goods in the state. They concentrated on the activities concerning the preparation of the vehicle for the loading, of control of the temperature transport whole process and they pointed out to situations when the temperature is subject to change. Technical recommendations concerning the state of the vehicle and his examinations were placed. Conditions of the insurance of goods and cases were described when the insurer doesn't pay the compensation. |