Systemy zapewnienia jakości w przewozie artykułów spożywczych
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
10
Lista B
Status: | |
Warianty tytułu: |
Systems of the quality assurance in the transport of food products
|
Autorzy: | Nieoczym Aleksander |
Rok wydania: | 2014 |
Wersja dokumentu: | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 4 |
Strony: | 917 - 922 |
Bazy: | BazTech |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Abstrakty: | polski | angielski |
Zamieszczono cele wdrażania systemów jakości w firmach zajmujących się transportem artykułów żywnościowych. Określono zagrożenia w transporcie, metody ich identyfikacji oraz eliminacji. Opisano system HACCAP oraz jego wpływ na poprawę jakości przewożonych towarów. Scharakteryzowano system RASFF pozwalający na przewidywanie zagrożeń w transporcie ATP, produktów roślinnych i pasz. Podano ramowe zalecenia dotyczące przewozu wybranych grup artykułów. | |
Cells of implementing quality systems were placed in companies dealing with the transport of foodstuffs. Threatening in the transport, the method of their identification and preliminaries were determined. A HACCAP system and his influence on the improvement of the quality of transported goods were described. A RASFF system allowing for predicting threats in the transport of ATP, plant products and fodders was characterized. The general recommendations concerning the transport of chosen groups of articles were given |