Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
12
Lista B
Status:
Autorzy: Krzemińska Dorota, Neczaj Ewa, Borowski Gabriel
Rok wydania: 2015
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 2
Wolumen/Tom: 16
Strony: 61 - 71
Web of Science® Times Cited: 43
Scopus® Cytowania: 55
Bazy: Web of Science | Scopus | SCOPUS | EBSCOhost | BazTech | IndexCopernicus | DOAJ – Directory of Open Access Journals | Google Scholar
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: Po opublikowaniu
Abstrakty: angielski
High organic matter content is a basic problem in food industry wastewaters. Typically, the amount and composition of the effluent varies considerably. In the article four groups of advanced processes and their combination of food industry wastewater treatment have been reviewed: electrochemical oxidation (EC), Fenton’s process, ozonation of water and photocatalytic processes. All advanced oxidation processes (AOP`s) are characterized by a common chemical feature: the capability of exploiting high reactivity of HO• radicals in driving oxidation processes which are suitable for achieving decolonization and odour reduction, and the complete mineralization or increase of bioavailability of recalcitrant organic pollutants.