Monitoring pozostałości herbicydów z grupy sufonylomoczników i ich metabolitów w glebach rolniczych
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
15
Lista A
| Status: | |
| Warianty tytułu: |
Monitoring of residues of sulfonylurea herbicides and their metabolites in agricultural soils
|
| Autorzy: | Ignatovets Olga, Leontiev Viktor, Achramovich Tatyana, Luhin Valery G., Lazovskaya Olesya, Kierczyński Konrad, Gutten Miroslav, Šebok Milan, Opielak Marek |
| Rok wydania: | 2015 |
| Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
| Język: | polski |
| Numer czasopisma: | 12 |
| Wolumen/Tom: | 94 |
| Strony: | 2247 - 2250 |
| Impact Factor: | 0,367 |
| Bazy: | BazTech | Index Copernicus | |
| Efekt badań statutowych | NIE |
| Materiał konferencyjny: | NIE |
| Publikacja OA: | NIE |
| Abstrakty: | polski |
| Zidentyfikowano pozostałości dwóch handlowych herbicydów oraz czterech produktów ich metabolizmu w glebie rolniczej, stosując wysokosprawną chromatografię cieczową sprzężoną ze spektroskopią mas.Herbicydy są w rolnictwie szeroko stosowane. Ich pozostałości i metabolity pozostają w glebie i stwarzają problemy środowiskowe z powodu swej toksyczności. Z tego powodu niezbędny jest dokładny monitoring ich obecności w glebach rolniczych i przyległych wodach. Obecnie przepisy prawne szczegółowo określają dopuszczalną zawartość herbicydów w produktach spożywczych w wielu krajach, a wymagania te są stale uściślane i zaostrzane. Przepisy prawne stymulują intensywne wysiłki w kierunku opracowania skutecznych metod chemicznej analizy gleby i wód, które umożliwiłyby kontrolę zanieczyszczenia gleby i bezpieczeństwa żywności. Herbicydy z grupy sulfonylomoczników zostały wybrane jako przedmiot badań, gdyż są one szeroko i często stosowane w praktyce rolniczej do zwalczania chwastów w różnych uprawach roślin. Co roku są wciąż rejestrowane nowe herbicydy z tej grupy. Według doniesień literaturowych herbicydy sulfonylomocznikowe są nietrwałe zarówno w kwaśnym, jak i w silnie alkalicznym środowisku. Równocześnie powstają bardziej stabilne półprodukty ich degradacji. Mogą one również wykazywać aktywność biologiczną oraz właściwości toksyczne1, 2). Dokładny monitoring resztkowych ilości sulfonylomoczników i pośrednich produktów ich degradacji jest niezbędny, aby uniknąć zagrożeń środowiskowych i zapewnić wysoką jakość produktów spożywczych. |