Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
12
Lista B
Status:
Autorzy: Przystupa Krzysztof
Rok wydania: 2015
Wersja dokumentu: Drukowana
Język: polski
Numer czasopisma: 7
Wolumen/Tom: 69
Strony: 15 - 17
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski
W Unii Europejskiej spotyka się kilka standardów zarządzania bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych. Najczęściej stosowane standardy to: system HACCP, BRC, IFS i system oparty na normie ISO 22000. W artykule porównano dwa standardy bezpieczeństwa żywności - omówiono system HACCP (Hazard Analisys i Critical Control Point) oraz standard BRC (British Retail Consortium). Wskazano różnice i cechy wspólne. Ponadto omówiono najczęściej występujące problemy, jakie pojawiają się podczas wdrażania tych systemów.Polskie przedsiębiorstwa, w tym coraz częściej małe i rodzinne, podejmują próbę sprzedaży swoich wyrobów zagranicą. Natrafiają przy tym na trudne i uciążliwe wymagania związane z istnieniem innych standardów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W Europie obowiązuje system IFS. W Polsce standard HACCP a w Wielkiej Brytanii - BRC. W artykule omówiono wymagania systemu HACCP i systemu BRC. Zwrócono uwagę na różnice i podobieństwa w obu systemach. Wskazano najczęściej występujące trudności występujące podczas wdrożenia systemu BRC. SYSTEM HACCP HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń pod względem wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością [10]. Zasadniczym zadaniem tego systemu jest eliminacja lub ograniczanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności oraz ustalenie działań korygujących. Kolejnym zadaniem systemu HACCP jest identyfikacja i oszacowanie skali zagrożeń pod względem bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. HACCP ma na celu określenie sposobów ograniczania tych zagrożeń. Jego prawidłowe wdrożenie świadczy o tym, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu w [...]