Erosive impact of vapor-gas phase on the working surface in hydrodynamic type cavitation mod
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
11
Lista B
| Status: | |
| Autorzy: | Vitenko Tatiana, Droździel Paweł, Horodyskyi Nazar |
| Rok wydania: | 2016 |
| Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
| Język: | angielski |
| Numer czasopisma: | 1 |
| Wolumen/Tom: | 17 |
| Strony: | 3 - 8 |
| Bazy: | BazTech |
| Efekt badań statutowych | NIE |
| Materiał konferencyjny: | NIE |
| Publikacja OA: | TAK |
| Licencja: | |
| Sposób udostępnienia: | Otwarte czasopismo |
| Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
| Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
| Abstrakty: | polski | angielski |
| In this article is analyzed the possible mechanism of cavitation bubbles erosive impact on the working surfaces of equipment. The volume and the size of vapor - gas phase generated in hydrodynamic type mode was theoretically determined and experimentally verified. Here are presented the results of studies of cavitation - erosion resistance of food steel, in particular, that the process of destruction has cyclical pattern. | |
| W artykule przedstawiono oddziaływanie erozji na powierzchnię elementów maszynowych powstałej pod wpływem pęcherzyków kawitacyjnych. Ilość oraz wielkość fazy gazowej w stanie hydrodynamicznym została teoretycznie obliczona oraz doświadczalnie zweryfikowana. Artykuł prezentuje wyniki badań odporności na erozję kawitacyjną stali stosowanej przy produkcji żywności, że szczególnym uwzględnieniem cyklicznego procesu jej destrukcji. |
