Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
11
Lista B
Status:
Autorzy: Vitenko Tatiana, Droździel Paweł, Horodyskyi Nazar
Rok wydania: 2016
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 17
Strony: 3 - 8
Bazy: BazTech
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Abstrakty: polski | angielski
In this article is analyzed the possible mechanism of cavitation bubbles erosive impact on the working surfaces of equipment. The volume and the size of vapor - gas phase generated in hydrodynamic type mode was theoretically determined and experimentally verified. Here are presented the results of studies of cavitation - erosion resistance of food steel, in particular, that the process of destruction has cyclical pattern.
W artykule przedstawiono oddziaływanie erozji na powierzchnię elementów maszynowych powstałej pod wpływem pęcherzyków kawitacyjnych. Ilość oraz wielkość fazy gazowej w stanie hydrodynamicznym została teoretycznie obliczona oraz doświadczalnie zweryfikowana. Artykuł prezentuje wyniki badań odporności na erozję kawitacyjną stali stosowanej przy produkcji żywności, że szczególnym uwzględnieniem cyklicznego procesu jej destrukcji.