Modelowanie kinetyki kiełkowania nasion pomidora z wykorzystaniem równania Gompertza
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
6
Lista B
Status: | |
Warianty tytułu: |
Modeling tomato seed germination kinetics with Gompertz equation
|
Autorzy: | Muszyński Siemowit, Świetlicka Izabela, Świetlicki Michał, Gładyszewska Bożena |
Rok wydania: | 2015 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 1-2 |
Wolumen/Tom: | 14 |
Strony: | 61 - 69 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Abstrakty: | polski | angielski |
Celem pracy była ocena możliwości zastosowania równania Gompertza do opisu procesu kiełkowania pomidora zwyczajnego (Lycopersicon esculentumcv. Promyk). Testy kiełkowania przeprowadzono w pięciu temperaturach (15°C, 20°C, 25°C, 30°C i 35°C) w warunkach laboratoryjnych. We wszystkich przypadkach uzyskano bardzo dobre dopasowanie modelowego równania do danych doświadczalnych, przy czym najgorsze dopasowanie (R2 = 0,997) uzyskano dla nasion kiełkujących w temperaturze 35°C, a w pozostałych przypadkach współczynnik determinacji wynosił R2 = 0,999. Analiza parametrów równania Gompertza pozwoliła na wnikliwą ocenę przebiegu kinetyki kiełkowania nasion | |
The aim of the study was to evaluate the applicability of the Gompertz equation to describe the process of germination of tomato seeds (Lycopersicon esculentum cv. Promyk). Germination tests were carried out at five temperatures (15°C, 20°C, 25°C, 30°C and 35°C) under laboratory conditions. In all cases an excellent fit of the model equation to the experimental data was obtained, the worst fit (R2= 0.997) was achieved for seeds germinated at 35°C, for all other cases R2reached 0,999. Analysis of the parameters of Gompertz equation allowed for a detailed evaluation of kinetics of tomato seed germination |