Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

MNiSW
6
Lista B
Status:
Warianty tytułu:
Modeling tomato seed germination kinetics with Gompertz equation
Autorzy: Muszyński Siemowit, Świetlicka Izabela, Świetlicki Michał, Gładyszewska Bożena
Rok wydania: 2015
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 1-2
Wolumen/Tom: 14
Strony: 61 - 69
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Abstrakty: polski | angielski
Celem pracy była ocena możliwości zastosowania równania Gompertza do opisu procesu kiełkowania pomidora zwyczajnego (Lycopersicon esculentumcv. Promyk). Testy kiełkowania przeprowadzono w pięciu temperaturach (15°C, 20°C, 25°C, 30°C i 35°C) w warunkach laboratoryjnych. We wszystkich przypadkach uzyskano bardzo dobre dopasowanie modelowego równania do danych doświadczalnych, przy czym najgorsze dopasowanie (R2 = 0,997) uzyskano dla nasion kiełkujących w temperaturze 35°C, a w pozostałych przypadkach współczynnik determinacji wynosił R2 = 0,999. Analiza parametrów równania Gompertza pozwoliła na wnikliwą ocenę przebiegu kinetyki kiełkowania nasion
The aim of the study was to evaluate the applicability of the Gompertz equation to describe the process of germination of tomato seeds (Lycopersicon esculentum cv. Promyk). Germination tests were carried out at five temperatures (15°C, 20°C, 25°C, 30°C and 35°C) under laboratory conditions. In all cases an excellent fit of the model equation to the experimental data was obtained, the worst fit (R2= 0.997) was achieved for seeds germinated at 35°C, for all other cases R2reached 0,999. Analysis of the parameters of Gompertz equation allowed for a detailed evaluation of kinetics of tomato seed germination