Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
45
Lista A
Status:
Autorzy: Montusiewicz Agnieszka, Pasieczna-Patkowska Sylwia, Lebiocka Magdalena, Szaja Aleksandra, Szymańska-Chargot Monika
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2017
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Wolumen/Tom: 313
Strony: 946 - 956
Web of Science® Times Cited: 44
Scopus® Cytowania: 42
Bazy: Web of Science | Scopus | Web of Science Core Collection | ScienceDirect
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
This study examined the influence of hydrodynamic cavitation on the biodegradability and composition of brewery spent grain diluted by mechanically pre-treated municipal wastewater. An orifice plate with a conical concentric hole (3/10 mm as an inlet/outlet diameter) was used as the constriction in the cavitation device; the corresponding cavitation number was 0.036. Hydrodynamic cavitation was applied at an inlet pressure of 7 bar, maintaining 30 recirculation passes through the cavitation zone. As a result, the concentration of soluble organic compounds (expressed as soluble chemical oxygen demand), BOD5 value, and BOD5/COD ratio increased. The BOD5/COD ratio was enhanced from 0.074 to 0.091, indicating improved biodegradability of the brewery spent grain. Moreover, solubilization of carbohydrates occurred, as confirmed by the hemicellulose removal with a related monosaccharides release of 87%. On the other hand, the COD value and the concentrations of both total solids and volatile solids decreased significantly, revealing the effective destruction of complex organic compounds via cavitation. Additionally, Fourier transform infrared photoacoustic spectroscopy analysis was conducted to check the findings. It confirmed that hydrodynamic cavitation did not lead to the formation of new compounds that would interfere with the biological treatment of the brewery spent grain diluted by mechanically pre-treated wastewater.