Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
20
Lista A
Status:
Autorzy: Sangwal Keshra, Mielniczek-Brzóska Ewa
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2017
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 8
Wolumen/Tom: 52
Strony: 1600361 - 1600369
Impact Factor: 1,122
Web of Science® Times Cited: 9
Scopus® Cytowania: 9
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
The effect of addition of three different antisolvents (namely: methanol, ethanol and acetone) on the metastable zone width (MSZW) for the crystallization of ammonium dihydrogen phosphate (ADP) from their aqueous solutions saturated at 30°C is studied by in situ measurements of solution temperature T as a function of feeding time t of the antisolvents at preselected rate RA. It is found that the value of MSZW, as determined by the value of the maximum antisolvent content Δxmax, for a given RA decreases with decreasing dielectric constant εa of the antisolvent. The experimental Δxmax(RA) data for different antisolvents are analyzed by using two dependences: lnΔxmax) = Φ + (1/m)lnRA) and (Δxmax)−2 = F(1−ZlnRA), with constants Φ, m, Z and F, predicted by self-consistent Nývlt-like approach and an approach based on the classical three-dimensional nucleation theory, respectively. Analysis of the Δxmax(RA) data revealed that: (1) the empirical constants Φ and m increase linearly with εa−1 of the antisolvents, and (2) Φ = −lnF/2 and m = −2/Z. The observations are discussed from consideration of solute−solvent and solute−antisolvent interactions. The results show that the parameter FZ for different antisolvents provides information of solute−solvent interfacial energy γ and diffusion processes.