The effect of selected natural fillers on the mechanical properties of low-density polyethylene
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
13
Lista B
Status: | |
Autorzy: | Głogowska Karolina, Majewski Łukasz |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2017 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Arkusze wydawnicze: | 0,5 |
Język: | angielski |
Numer czasopisma: | 114 |
Wolumen/Tom: | 10 |
Strony: | 155 - 166 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Otwarte czasopismo |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 23 października 2017 |
Abstrakty: | polski | angielski |
Popularyzacja wykorzystania odpadów naturalnych w różnych gałęziach przemysłu, m.in. w przetwórstwie tworzyw, związana jest z naciskiem światowych organizacji odpowiadających za ochronę środowiska na kwestie ekologiczne, takie jak recykling oraz składowanie i utylizacja odpadów. W artykule przedstawiono badania wpływu dwóch napełniaczy, otrębów pszennych oraz łusek pestek dyni, stanowiących odpady produkcyjne przemysłu spożywczego, na wybrane właściwości mechaniczne wyprasek wtryskowych z PE-LD. Przeprowadzono badania podstawowych właściwości wytrzymałościowych oraz dokonano analizy struktury mikroskopowej otrzymanych kompozycji polimerowych. | |
The popularity of using natural waste products in different branches of industry, including polymer processing, results from the emphasis of international nature conservation organizations on ecological and environmental problems, such as recycling, storage and the disposal of waste products. This paper investigates the effect of two natural fillers: wheat bran and pumpkin seeds obtained from food industry waste products, on selected mechanical properties of LDPE molded pieces. The polymer blends are examined with respect to their basic mechanical properties and microstructure. |