Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
9
Lista B
Status:
Warianty tytułu:
The quality of the products in the light concept of sustainable developement
Autorzy: Maik Robert
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2017
Wersja dokumentu: Drukowana
Język: polski
Numer czasopisma: 2
Wolumen/Tom: 48
Strony: 373 - 375
Bazy: BazEkon | BazHum | BazHum2 | CEEOL | IC Journal Master List | EBSCO
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 28 kwietnia 2017
Abstrakty: polski
Idea zrównoważonego rozwoju jest powszechnie przywoływana w odniesieniu do wielu programów i strategii formułowanych na szczeblu państwa, organizacji międzynarodowych, a także pojedynczych przedsiębiorstw. Niestety idea ta nie jest realizowana w praktyce gospodarczej. Jednocześnie obserwuje się zjawisko konsumpcjonizmu. W tym kontekście pojawiają się przykłady negatywnych zjawisk w zakresie kreowania jakości produktów, które przyczyniają się do pogłębiania stanu nierównowagi. Celem artykułu jest próba analizy związku jakości produktów z ideą zrównoważonego rozwoju. Świadome obniżanie poziomu jakości produktów widoczne w takich praktykach, jak np. planowe postarzanie produktów, to nie tylko działanie na szkodę konsumenta, ale przede wszystkim groźna tendencja stojąca w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem.