Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
15
WOS
Status:
Autorzy: Szalewski Leszek, Celej-Piszcz Elżbieta, Stodółkiewicz Małgorzata, Cechowicz Radosław, Bogucki Marcin, Borowicz Janusz, Szkutnik Jacek
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2017
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Wolumen/Tom: 15
Numer artykułu: 6001
Strony: 1 - 4
Web of Science® Times Cited: 0
Bazy: Web of Science
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: TAK
Nazwa konferencji: 2nd International Conference of Computational Methods in Engineering Science
Skrócona nazwa konferencji: CMES’17
URL serii konferencji: LINK
Termin konferencji: 23 listopada 2017 do 25 listopada 2017
Miasto konferencji: Lublin
Państwo konferencji: POLSKA
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 15 grudnia 2017
Abstrakty: angielski
Temporary restorations more often play their role for a definitely longer period of time, than the time necessary for implementation of final prosthetic work. Therefore, they are subjected to adverse effects of chemical, physical and thermal factors in a patient's oral cavity. Since loss of temporary prosthetic work can have negative consequences for an entire treatment process, it is important to identify a potential risk of damaging temporary restorations by factors derived from the diet of patients. The aim of this study was to evaluate the influence of components of the beverages, such as coffee and tea, consumed daily by the patients, on the mechanical properties of materials used in temporary restorations. The experimental design applied, as well as gained results, were justified by appropriate, chosen statistical methods. The conducted research demonstrated the change of mechanical properties of studied materials for their flexural strength, as well as microhardness. The tendency of changes in both result variables, compared with the samples kept in neutral environment – distilled water, indicates the decrease in mechanical strength and microhardness of materials conditioned in coffee and tea. It can be claimed that the components of beverages present in an everyday diet of patients have a considerably adverse effect on the quality of materials used for provisional crowns and bridges