Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
10
Lista B
Status:
Autorzy: Głogowska Karolina, Sikora Janusz, Dulebova Ludmila
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2017
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 4
Wolumen/Tom: 11
Strony: 318 - 325
Web of Science® Times Cited: 1
Bazy: Web of Science | BazTech | Index Copernicus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 5 grudnia 2017
Abstrakty: angielski
In recent decades, standard polymer blends for different applications have been more and more often replaced by blends containing raw materials. The use of natural materials as filler in thermoplastics brings both economic and environmental benefits. The use of a given vegetable filler depends on the geographic location and natural occurrence of the vegetables in a given geographic region. In Poland, for instance, the pumpkin is one of such vegetables. They are used for producing oil which is pressed from pumpkin seeds. Pumpkin seeds are then collected, dried and purified to produce waste material in hull form. Particles of ground pumpkin seed hulls with varying sizes and weight-in-weight concentration ranging from 0% to 20% relative to the matrix are used as filler in low-density polyethylene. Pumpkin seed hulls are ground and sieved. Four fractions of hulls with different particle sizes are produced: <0.2 mm, 0.2-0.4 mm, 0.4-0.6 mm, 0.6-0.8 mm. The paper reports the results of investigation of the mechanical properties, i.e., strength properties determined by static tensile testing and hardness measurement, of injection molds produced at constant processing parameters. In addition, the cross sections of the obtained products are subjected to microscopic examination. Relationships are determined between tensile modulus, maximum tensile stress, tensile stress at yield, maximum tensile strain, tensile strain at yield as well as Shore hardness and weigh-in-weight concentration of the powdered natural filler and its grain sizes. Finally, relevant conclusions are drawn.