Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
1
spoza listy
Status:
Autorzy: Zimnoch Krystyna, Mazur Barbara
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2018
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 6
Strony: 42 - 51
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: Po opublikowaniu
Abstrakty: angielski
In the 21st century, cooperatives remain an alternative form of production and consumption throughout the world. The literature draws attention to the specificity of a cooperative enterprise, problems with the use of the profit category as a measure of its activity, lower profitability. The purpose of the cooperative - enterprises and members' associations - remains the utility, which will consist of a profit for a cooperative enterprise and services for members. The goals of the cooperative must be measured with measures broader than the profit category. The article aims to propose a tool in the form of a report on added value. This measure accurately reflects the level of effectiveness of a cooperative enterprise and the achievement of members' goals. The study examined the financial statements of selected cooperative enterprises from the food and dairy industry in Poland for the years 2007-2016. Based on the data obtained, a report on the value added (GVA) of the surveyed enterprises was prepared. The results show a high share of members of cooperatives and employees in the use of GVA. It is from 46 to 84%, compared to 42% for the whole economy. Cooperatives allow a more even distribution of income and thus contribute to sustainable developmen