Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
35
Lista A
Status:
Autorzy: Rudawska Anna, Jacniacka Elżbieta
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2018
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 82
Strony: 139 - 145
Impact Factor: 2,501
Web of Science® Times Cited: 33
Scopus® Cytowania: 35
Bazy: Web of Science | Scopus | ScienceDirect
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
Among the great number of methods for measuring the surface free energy of solids, all originate in contact angle measurements, which are carried out using various probe liquids, and employ certain relationships and assumptions. Contact angle measurement can be distorted by a number of factors that occur during the measurement and distort obtained values, and therefore must be accounted for. The present work describes the application of the van Oss-Chaudhury-Good approach in determining the surface free energy of aluminium sheets with the use of three probe liquids: water, diiodomethane and glycerol, with assumed values of the surface free energy components. The study employed direct measurement of the contact angle with the goniometer. Subsequently, measurement uncertainty with the van Oss-Chaudhury-Good method was evaluated, which revealed that the major source of uncertainty is the discrepancy between constant values describing properties of probe liquids.