Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

MNiSW
25
Lista A
Status:
Autorzy: Wróblewska-Krepsztul Jolanta, Rydzkowski Tomasz, Borowski Gabriel, Szczypiński Mieczysław , Klepka Tomasz, Thakur Vijay Kumar
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2018
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Arkusze wydawnicze: 0,76
Język: angielski
Numer czasopisma: 4
Wolumen/Tom: 23
Strony: 383 - 395
Web of Science® Times Cited: 179
Scopus® Cytowania: 231
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
Plastic-based materials are frequently used in packaging and can be seen universally in both the developed and developing societies. At present, most of the currently used food packaging materials are nondegradable and are creating serious environmental problems. New technologies are being explored and developed to study the complex interaction between the food packaging materials and food. For example, nanocomposite of cellulose constitutes environmentally friendly packaging, which is easily recycled by combustion and requires low power consumption in production. There are several such biodegradable materials which are available at a low price, have good mechanical properties and allow disposal in the soil. This is advantageous because biological degradation produces only carbon dioxide, water, and inorganic compounds to name a few. It has also been discovered that biodegradable plastics made of such materials can be disposed of together with organic waste. The widespread use of biopolymers in the place of standard plastics would help to reduce the weight of waste. Therefore, biodegradable materials take part in the natural cycle “from nature to nature” and play an important role for environmental sustainability. So, in this article, we briefly summarize the different characteristic of biodegradable polymers being used in food packaging applications.