Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

MNiSW
14
Lista B
Status:
Warianty tytułu:
Czułość skrośna sensorów wodoru na wilgotność względną
Autorzy: Majewski Jacek
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2018
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 7
Wolumen/Tom: 94
Strony: 128 - 131
Web of Science® Times Cited: 2
Scopus® Cytowania: 2
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Oryginalna wersja autorska
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 1 lipca 2018
Abstrakty: polski | angielski
Przedstawiono i porównano wpływ wilgotności względnej mieszaniny wodór-powietrze na najbardziej rozpowszechnione typy sensorów wodoru: katalityczne, półprzewodnikowe z tlenków metali, i termokonduktancyjne. Opisano czułość skrośną tych typów sensorów wodoru na wilgotność względną i podano przykłady jej wyznaczania, oraz scharakteryzowano sposoby zmniejszania tej czułości.
The influence of the relative humidity of hydrogen-air mixture on the most commonly used types of hydrogen sensors, based on catalytic combustion, metal oxide semiconductor, and thermal conductivity is discussed, and compared. The cross-sensitivity of these type s of hydrogen sensors to relative humidity is discribed and exemplified with experimental data, as well as approaches to mitigate that cross-sensitivity are characterised.