Ocena możliwości wykorzystania analizatora optycznego do badania stabilności piany w piwie
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
6
Lista B
Status: | |
Warianty tytułu: |
Evaluation of the possibility of using an optical analyzer to study foam stability in beer
|
Autorzy: | Kowalik Konrad, Sykut Barbara, Hus Wojciech |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2018 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 1 |
Strony: | 52 - 56 |
Bazy: | BazTech | Index copernicus |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja autorska |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 1 czerwca 2018 |
Abstrakty: | polski |
W artykule przedstawiono metodykę i wyniki badań,których celem była ocena możliwości wykorzystania analizatora optycznego do badania stabilności piany uzyskiwanej z piwa.Urządzenie umożliwia pozyskanie wyników o grubości uzyskiwanej warstwy,procesie jej opadania jak również innych parametrów chara- kteryzujących pianę.Wadą metody jest pośrednio uzyskiwanie wartości grubości warstwy piany i ko- nieczność umieszczania małej próbki w naczyniu pomiarowym. |