Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
15
Scopus, WOS
Status:
Autorzy: Kuczmaszewski Józef, Pieśko Paweł, Zawada-Michałowska Magdalena
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2018
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Wolumen/Tom: 393
Strony: 1 - 7
Scopus® Cytowania: 8
Bazy: Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: TAK
Nazwa konferencji: 10th International Symposium Machine and Industrial Design in Mechanical Engineering
Skrócona nazwa konferencji: KOD 2018
URL serii konferencji: LINK
Termin konferencji: 6 czerwca 2018 do 8 czerwca 2018
Miasto konferencji: Novi Sad
Państwo konferencji: SERBIA
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja autorska
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 10 sierpnia 2018
Abstrakty: angielski
Abstract. The study attempts to evaluate the impact of short-term natural seasoning process on the state of post-machining deformations of thin-walled elements made of the EN AW-2024 aluminium alloy. Analyses were made of the impact of the technological history of the semifinished product, in this case – the rolling direction of the plate (perpendicular and parallel to the feed direction) as well as high-performance machining strategies, such as High Speed Cutting (HSC) and High Performance Cutting (HPC) on the value of deformations of thinwalled samples, directly after machining and after seasoning. Application of natural seasoning at reducing deformations of thin-walled elements made of aluminium alloys may prove an alternative to the difficult intermediate heat treatment. The expected reduction of deformations is a result of reducing residual stresses in the material, in the course of the relaxation process. The dynamics of the natural relaxation is highly correlated with the properties of materials. The study includes an analysis of the effects of a short-term relaxation, accepted in industrial conditions (up to 1 month since the end of machining) for the EN AW-2024 alloy. If the proposed solution gives positive effects, it can bring measurable economic benefits in industrial applications. The study is completed with general and practical conclusions.