Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
70
Lista 2021
Status:
Autorzy: Żelazna Agnieszka, Kraszkiewicz Artur, Przywara Artur, Łagód Grzegorz, Suchorab Zbigniew, Werle Sebastian, Ballester Javier , Nosek Radovan
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 38
Strony: 1 - 8
Web of Science® Times Cited: 6
Scopus® Cytowania: 8
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
In recent years, black locust has been receiving special attention as a potential energy crop. Conversely, straw, which constitutes a waste product, is mainly used for energy purposes. The aim of this study was to perform the Life Cycle Assessment of straw pellet and black locust logs production. The environmental effects were investigated according to the Ecoindicator’99 and Global Warming Potential 100a methods. The single score for the functional unit of black locust logs equals 5.47 Pt, and for cereal straw pellets is between 23.37 and 30.49 Pt. The minor value of the indicator for wood results from higher density and net calorific value, which in this study was equal to 17.72 MJ/kg for black locust and 14.9 MJ/kg for cereal straw pellets. Moreover, greenhouse gas emission was calculated and equals 94.7 kgCO2eq for black locust logs and between 365.9 and 588.3 kgCO2eq for cereal straw pellets. Obtained results allow to compare the processes of biomass production. Black locust logs have a smaller potential of affecting the environment than pellets due to lower energy intensity of the production process, especially lower electricity consumption. Furthermore, logistic improvement may significantly decrease the environmental impact of discussed products.