Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
15
Lista A
Status:
Autorzy: Sasimowski Emil
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2018
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 11-12
Wolumen/Tom: 63
Strony: 807 - 814
Web of Science® Times Cited: 2
Scopus® Cytowania: 2
Bazy: Web of Science | Scopus | BazTech | Google Scholar
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 13 stycznia 2021
Abstrakty: angielski
The paper describes a utility function - based method for optimization of a thermoforming process for producing finished parts made of polystyrene sheet by vacuum forming and vacuum assisted drape forming with and without pre-blow. Not only does the proposed method enable determination of optimum thermoforming conditions, it also provides information about interactions between these conditions as well as about their impact on the properties of finished parts and polymer heating time, a factor which affects efficiency of this process. The determined optimum thermoforming conditions significantly differ for thermoforming without pre-blow and thermoforming with pre-blow, which results from different ways of forming individual regions of polystyrene sheet during both processes. The employed method enables determination several optimum criteria, the number of which can be extended as desired, which is significant for practical applications of machines and devices.