Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

MNiSW
70
Lista 2021
Status:
Warianty tytułu:
Koordynacja szeregowo-równoległych procesów produkcyjnych w wytwarzaniu mleka
Autorzy: Bayas Marcia M., Dubovoi Vladimir M., Rovira Ronald H., Pavlov Sergii V., Grądz Żaklin, Smailova Saule, Bissarinov Baituma
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski | angielski
Numer czasopisma: 4
Wolumen/Tom: 95
Strony: 172 - 175
Web of Science® Times Cited: 0
Scopus® Cytowania: 0
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 1 kwietnia 2019
Abstrakty: angielski | polski
The use of spatially distributed technological objects in industry and production systems is an ever-increasing trend. The optimal coordination algorithm is used in the information technology for the control of preparation and packaging of dairy products based on SCADA/HMI. The optimizing task is solved by genetic algorithm. In the process of coordination is carried out resource allocation and synchronization of technological lines. The results obtained ensure reduction of losses from equipment downtime and increase the production efficiency.
Optymalny algorytm koordynacji wykorzystywany jest w technologii informacyjnej do kontroli przygotowania i pakowania produktówmlecznych w oparciu o SCADA / HMI. W procesie koordynacji prowadzona jest alokacja zasobów i synchronizacja linii technologicznych. Uzyskane wyniki zapewniają redukcję strat spowodowanych przestojem sprzętu i zwiększają wydajność produkcji.